Aktuellt hos oss


 • AniCura

  Blekinge Smådjursklinik har alltid strävat efter att ge våra kunder och deras fyrbenta vänner en så god service och så bra veterinärvård som möjligt. Vi vet att det idag ställs höga krav på oss inom djursjukvården att leverera vård av hög kvalitet, vilket i sig kräver modern utrustning och personal som hela tiden vidareutbildas för att kunna hålla en hög kompetens inom många olika områden.

  För att kunna möta framtiden på bästa sätt har vi valt att bli en del av AniCura som delar våra värderingar vad gäller kvalitet på vård, service och kundbemötande.

  Som djurägare och kund hos oss kommer du inte att märka så stor skillnad. Det är samma personal som du kommer att möta och vi kommer fortfarande att vara den familjära klinik som du känner igen sedan tidigare. Några prisjusteringar utöver de vanliga kommer du inte heller att uppleva.

  Däremot hoppas vi att du kommer att märka av de fördelar som vi får genom att kunna göra större investeringar i utbildning av vår personal, ha större möjlighet att investera i teknik och utrustning samt att vi i framtiden kommer att ha ett stort nätverk av kompetens inom all djursjukvård både inom och utanför landet.

  Vi hoppas och tror att ni, precis som vi, kommer att bli nöjda med denna förändring.

   

  Karin Råberg med personal

 • Vinterkräksjuka….

  Under vecka 5 så verkar vi, som många andra, vara drabbade av vinterkräksjuka och influensa bland vår personal. Vi är på grund av detta inte så många på plats på kliniken och försöker att i första hand ta hand om våra inbokade patienter på ett så bra sätt som möjligt. Telefonen kommer därför att vara avstängd stor del av tiden trots att vi försöker bemanna den så mycket vi kan.

  Hoppas att ni har förståelse för vår situation och hoppas att ni alla ska klara er från dessa krämpor och hålla er pigga och friska!

 • Öppettider sommaren 2018
  2018-07-02

  Från 26 juni till 17 augusti är våra öppettider mån-tors 08.00-18.00 och fredagar 08.00-17.00.
  Telefonen är öppen som vanligt mån-tors 08.10-16.00 och fredagar 09.00-15.00.

 • Längre väntetider under sommaren
  2018-07-01

  Under sommaren har vi bara två veterinärer på plats samtidigt som det är högt tryck på telefonen och många som vill komma till oss. Det gör att ni kanske får sitta lite längre i telefonkö innan ni kommer fram och att det är längre väntetid för att boka ett besök hos oss.
  Vi önskar att vi kunde ta emot alla som ringer till oss. Ibland är det dock så många som ringer att det inte finns möjlighet att boka in alla och samtidigt ge varje djur den tid och vård som det behöver.
  Vi har akuttider varje dag. De blir ofta bokade snabbt på morgonen så behöver du en akuttid ber vi dig ringa oss direkt när telefonen öppnar på morgonen (kl. 08.10 mån-tors och kl. 09.00 fredag). Det kan hända att vi måste hänvisa till andra kliniker om vi har fullt. Vi ber er ha förståelse för detta och vi lovar att vi gör allt för att hjälpa så många djur som möjligt.
  Vill ni har hjälp med något som inte är akut, exempelvis vaccinationer och kloklippningar, ber vi er att ringa oss i god tid då vi behöver prioritera de sjuka djuren.

   

 • Fästingsäsongen är här

  Fästingar och fästingmedel

  Nu när det äntligen börjar bli vår i luften är det inte bara vårkänslorna som frodas.  Redan vid 4-5 plusgrader är fästingen aktiv.  Fästingar oftast trivs bäst i något fuktiga miljöer som vattendrag och skuggiga skogsdungar. Hittills har 20 arter påträffats i Sverige. Den vanligaste arten i Sverige är Ixodes Ricinus. En ganska ny bekantskap är Brokig hundfästing  Dermacentor reticulatus . Den följer med flyttfåglar söderifrån och har påträffats i Sverige vid enstaka tilfällen. Om klimatet är gynnsamt kommer den att etablera sig här hos oss i södra Sverige.  Om du tycker det är spännande med olika fästingarter, så finns det en välskriven artikel på SVAs hemsida http://www.sva.se/om-sva/pressrum/nyheter-fran-sva/nu-har-fastingarna-fatt-svenska-namn.

  Att en hund eller katt blir biten av en fästing är i sig inget farligt. Problemet är att en del fästingar kan sprida sjukdomar som t ex Anaplasma (tidigare kallad Ehrlichia), TBE och Borrelia. Numera anses bevisunderlaget för att Borrelia orsakar klinisk sjukdom hos hund och katt vara svagt. Sjukdomssymtom har t ex inte kunnat framkallas hos hundar äldre än 12 veckor som experimentellt smittats med Borrelia.

  Om en fästing hittas på hunden bör den tas bort så fort som möjligt. Risken att hunden får i sig smittämnen ökar ju längre tid fästingen får sitta kvar. Det är ingen mening att smörja eller badda något på fästingen innan den tas bort.

  • Använd gärna en pincett eller en fästingborttagare.
  • Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra rakt ut. Försök att se till att hela fästingen följer med.
  • Tvätta bettstället med desinfektionsmedel eller tvål och vatten.
  • Efter några dagar kan en liten inflammation vid bettstället uppstå. Då kan det klia och bli rött i ett par dagar. Ibland kan delar av fästingens käkparti eller främre benpar blir kvar, men detta innebär vanligtvis inte någon ökad risk för insjuknande i någon av de fästingburna infektionerna. Om hunden tillåter kan de kvarvarande fästingdelarna ganska enkelt tas bort med en pincett eller en nål, men det är inte nödvändigt att göra det.

  Vi som jobbar här på kliniken får ofta frågan – vilket fästingmedel är bäst? Det är inte helt enkelt att svara på. Varje hund- och hundägare är unik och många faktorer kan spela in i valet av fästingprofylax. Till exempel pälskvalitet, allergier/överkänslighet, vilka miljöer man vistas i, badar hunden ofta, andra mediciner osv… I de flesta fall är det indicerat att använda någon form av fästingprofylax i vår del av Sverige.

  Det är viktigt att använda preparaten enligt tillverkarens anvisningar. Observera att några av fästingpreparaten för hund är mycket giftiga för katt. Läs bipacksedeln noggrant innan hunden/katten behandlas. Fästingpreparat kan ge upphov till biverkningar så som klåda, håravfall eller rodnad och i sällsynta fall neurologisk påverkan som darrningar och slöhet. Med de nyare preparaten i tablettform förekommer även biverkningar från mag-tarm kanalen såsom kräkningar och/eller diarré. Om hunden skulle drabbas av biverkningar så ska halsbandet avlägsnas eller ska hunden schamponeras om den har fått spot-on droppar. Kontakta oss vid behov, så att vi kan göra en biverkningsanmälan.

  Här nedan listas de fästingmedel som för närvarande finns registrerade.

  En ganska ny och populär grupp av fästingmedel är :

  Isoxazoliner

  BRAVECTO
  Tuggtablett för hund och spot on för katt mot fästingar och loppor.
  Läkemedlet skyddar hunden och katten i 12 veckor.
  Hund från 2 kg och 8 veckors ålder.
  Kan användas till dräktiga och lakterande tikar. Ej testat på dräktiga/lakterande honkatter.
  Receptbelagt. Till katt finns endosbehållare. Till hund 1 eller 2 pack.

  NEXGARD
  Tuggtablett för hund mot fästingar och loppor.
  Läkemedlet skyddar hunden och katten i 4 veckor.
  Hund från 2 kg och 8 veckors ålder.
  Ej testat på dräktiga/lakterande tikar.
  Receptbelagt. Finns i förpackningar om 3 eller 6 tabletter.

  SIMPARICA
  Tuggtablett för hund mot fästingar, loppor, rävskabb, demodex och öronskabb.
  Läkemedlet skyddar hunden och katten i 5 veckor.
  Hund från 1,3 kg och 8 veckors ålder.
  Ej testat på dräktiga/lakterande tikar.
  Receptbelagt. Finns i förpackningar om 3 tabletter.

  CREDELIO
  Tuggtablett för hund mot fästingar och loppor.
  Läkemedlet skyddar hunden och katten i 4 veckor
  Hund från 1,3 kg och 8 veckors ålder.
  Ej testat på dräktiga/lakterande tikar.
  Receptbelagt. Finns i förpackningar om 3 tabletter (även 6 i största viktklassen).

  Spot-on preparat

  FRONTLINE, EFFIPRO, FLEATIX OCH EXPROLINE
  Innehåller den verksamma substansen Fipronil.
  Spot-on eller spray för hund & katt mot fästingar, löss och loppor.
  Läkemedlet skyddar hunden och katten i 4 veckor.
  Från 8 veckors ålder.
  Säkert att använda på dräktiga/lakterande tikar.
  Receptfritt.

  EX-SPOT
  Innehåller den verksamma substansen Permetrin som även har repellerande effekt.
  Spot-on för hund mot fästingar, löss, loppor och mjällkvalster.
  Läkemedlet skyddar hunden i 4 veckor.
  Från 5 kg.
  Ej testat på dräktiga/lakterande tikar.
  Receptfritt.
  Exspot är mycket giftigt för katter.

  PRAC-TIC
  Innehåller den verksamma substansen Pyriprol.
  Spot-on för hund mot fästingar och loppor.
  Läkemedlet skyddar hunden i 4 veckor.
  Från 2 kg och 8 veckors ålder.
  Ej testat på dräktiga/lakterande tikar.
  Receptfritt.

  Fästinghalsband

  SCALIBOR
  Innehåller den verksamma substansen Deltametrin som även har repellerande (bortstötande) effekt.
  För hund mot fästingar och myggor.
  Läkemedlet skyddar hunden 6 månader.
  Från 7 veckors ålder.
  Säkert att använda på dräktiga/lakterande tikar.
  Receptfritt.
  Något mycket viktigt när man använder Scalibor är att man tar sitt ansvar för miljön. Scalibor är mycket giftigt för fisk, andra vattenlevandedjur och insekter som t.ex. bin. Hunden ska inte bada med halsbandet eftersom det finns en risk att hunden tappar halsbandet och vattendraget blir förorenat.

  SERESTO
  Innehåller de verksamma substanserna Flumetrin/imidakloprid.
  För hund och katt mot fästingar och loppor.
  Läkemedlet skyddar hunden och katten i 8 månader.
  Från 7 veckors ålder på hund och 10 veckors ålder katt.
  Ej testat på dräktiga/lakterande tikar.
  Receptfritt.

   

  Det hör inte till vanligheterna att hitta aktiva fästingar under vintern. Våra inhemska arter går i dvala över vintern, och aktiveras normalt inte förrän temperaturen har stigit till +5°C fram på våren. Om man hittar fästingar på sin hund eller katt på vintern rekommenderas man att skickar in dem till SVA för artbestämning då det kan röra sig om importerade fästingarter.

   

   

 • Ingen drop in för kloklippning

  Vi vill uppmärksamma våra kunder om att vi inte längre erbjuder drop in för kloklippning.
  Vill ni få hjälp med kloklippning ber vi er att ringa oss på tel. 0455-499 10 för att boka en tid.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 • Högt tryck på bokningar

  Just nu har vi väldigt högt tryck på telefonen och bokningarna. Vi önskar att vi kunde ta emot alla som ringer till oss. Ibland är det dock så många som ringer att det inte finns möjlighet att boka in alla och samtidigt ge varje djur den tid och vård som det behöver.
  Vi har akuttider varje dag. De blir ofta bokade snabbt på morgonen så behöver du en akuttid ber vi dig ringa oss direkt när telefonen öppnar på morgonen (kl. 08.10 mån-tors och kl. 09.00 fredag).
  Det kan hända att vi måste hänvisa till andra kliniker om vi har fullt.
  Vi ber er ha förståelse för detta och vi lovar att vi gör allt för att hjälpa så många djur som möjligt.
  Vill ni har hjälp med något som inte är akut, exempelvis vaccinationer och kloklippningar, ber vi er att ringa oss i god tid då vi behöver prioritera de sjuka djuren.

 • Öppettider sommaren 2017

  Torsdagen den 15 juni stänger vi klockan 18.00.
  Torsdagen den 22 juni stänger vi klockan 14.00.
  Från och med den 26 juni är våra öppettider måndag – fredag 08.00-18.00.

  Vi vill även påminna om att vi inte har möjlighet att erbjuda drop in för kloklippning under sommaren.
  Vill ni ha hjälp med kloklippning så ber vi er ringa oss på tel. 0455-499 10 för att boka en tid.

  Trevlig sommar!

 • Kloklippning

  Under sommaren har vi inte möjlighet att erbjuda drop in för kloklippning.

  Önskar du att få hjälp med kloklippning i sommar?
  Ring oss på telefonnummer 0455-499 10 så kan vi boka en tid.
  Pris för kloklippning är 150:-.

 • Öppet 12 maj

  Fredagen den 12 maj stänger kliniken och telefonrådgivningen kl 14.00 Vi har öppet som vanligt igen på måndag den 15 maj! Välkommen åter!