Nytt vaccin mot kennelhosta!

by

Det har kommit ett nytt vaccin mot kennelhosta!

De två vanligaste orsakerna till att hunden drabbas av kennelhosta är ett virus (canine parainfluensa) och/eller en bakterie (Bordetella bronchiseptica). Tidigare har man bara kunnat vaccinera mot parainfluensa, vilket inneburit att hundar trots vaccination ibland kunnat få symptom på kennelhosta.

Med Nobivac KC, som det nya vaccinet heter, får hunden ett bredare skydd mot kennelhosta eftersom det ger skydd mot både parainfluensa och Bordetella bronchiseptica.

Det nya vaccinet ger dessutom ett snabbare skydd på grund av att man ger detta vaccinet i nosen (på samma ställe som en eventuell smitta tar fäste). Slemhinnan i nosen reagerar mycket snabbt med att bygga upp ett lokalt antikroppsskydd.Det tar mycket längre tid för kroppen att utveckla ett immunförsvar med det traditionella vaccinet som man ger i nacken.

I de flesta fall är hunden helt opåverkad av vaccineringen, men ibland (framförallt på de små raserna) förekommer biverkningar i form av hosta och snuva i ett par dagar. Det är inget som behöver behandlas utan går över av sig själv. Det är inget som kan smitta och hunden behöver därför inte isoleras från andra hundar.